mus czekoladowy

Kasza jaglana – pełna zdrowia, jedna z niewielu kasz zasadotwórczych.  Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Dostarcza witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację.

Wszytko pięknie tylko jak przekonać do niej dziecko…….

Dziś proponuję mus czekoladowy z kaszy jaglanej, absolutnie uwielbiam 🙂

mus czekoladowy

składniki:

  • kasza jaglana 5 łyżek – wypłukać, ugotować wrzucając na wrzątek.
  • kakao naturalne 2 łyżki
  • daktyle 5 szt.
  • olej kokosowy nierafinowany – 3 łyżki
  • woda mineralna ( opcjonalnie)

Kaszę gotujemy do miękkości, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Podajemy na ciepło, lub zimno.