dieta

Dziś chce Wam pokazać, że życie na diecie nie musi wiązać się z ogromnymi wyrzeczeniami, a menu nie składa się z przysłowiowej sałaty i suchara 😉  Oto przykładowy jadłospis, podobne zestawy przygotowuję dla swoich pacjentów w Pracowni Dietetycznej Mała Kaloria.

Powtarzam jak mantrę bycie na prawidłowo zbilansowanej diecie, nie jest pracochłonne, wszystko zależy tylko od nastawienia. Kiedyś założyłam się z moim pacjentem, że szybciej przygotuję 3 posiłki wstając 10 min wcześniej, niż on kupując w sklepie przysłowiową bułę lub kabanosa. Jak myślicie kto wygrał ?

Jestem fanem prostoty, mimo iż jestem dietetykiem nie lubię spędzać długich godzin w kuchni, dlatego posiłki muszą  być proste i smaczne. Czy takie są oceńcie sami. 

I śniadanie czas wykonania 5 min

Koktajl :

składniki :

  • truskawki mrożone
  • płatki z 5 zbóż – owsiane, żytnie, jaglane, ryżowe, orkiszowe
  • maślanka
  • siemię lniane

wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

koktajl1-224x300

II śniadanie czas przygotowania 5 min

Sałatka z awokado.

składniki:

  • miks sałat ( używam mieszanki, pociętej i umytej gotowej do spożycia)
  • pomidory koktajlowe
  • awokado
  • Zott mozzarella light
  • oliwa z oliwek
  • ekologiczna przyprawa węgierska
  • kiełki brokuła

III Przekąska

  • Jabłko
  • migdały
  • kefir o obniżonej zawartości tłuszczu

awokado-300x224

IV  czas przygotowania 20 min

Obiad

  • grillowana pierś z indyka + ekologiczna mieszanka ziół do drobiu
  • mizeria z jogurtem greckim light
  • ziemniaki- ważne by wszystkie warzywa gotować we wrzątku, skraca to czas gotowania i powoduje mniejsze straty wartości odżywczej.
  • koperek

V czas przygotowania 10 min

Kolacja- omlet

Składniki :

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 3 zboża
  • pieczarki
  • cebula
  • szczypiorek
  • pomidor
  • olej rzepakowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli nisko sodowej ( z uwagi na nadciśnienie) , świeżo mielony pieprz

Białka ubić, dodać mąkę i żółtka, delikatnie przemieszać. Usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Farsz: pieczarki umyć pokroić, poddusić w niewielkiej ilości wody z cebulą. Gotowy omlet przekładamy na talerz, nakładamy farsz i składamy na pół. Dekorujemy plastrami pomidora  i szczypiorkiem