kasza jaglanaKasza jaglana to zdecydowanie mój faworyt. Z jednej strony mam świadomość jaki drzemie w niej potencjał zdrowotny, z drugiej jakie daje możliwości czarowania dań. Ona po prostu lubi się z wszystkim :). W wydaniu na słodko już było, dziś wybornie i wytrawnie.

Składniki:

  • kasza jaglana- 1 szklanka
  • pierś z kurczaka lub indyka 150 g
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • czerwona papryka 1 szt ( pokrojona w kostkę)
  • natka pietruszki 1 pęczek ( posiekana)
  • ser feta 120 g ( pokrojony w kostkę)
  • olej rzepakowy
  • woda
  • curry, pieprz, sól

Przygotowanie :
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy. smażymy na niewielkiej ilości oleju z czosnkiem i cebulą. Do naczynia żaroodpornego przesypujemy kaszę jaglaną, kurczaka z cebulą i czosnkiem, ser feta, papryką i natką pietruszki. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok.30 minut.

GOTOWE 🙂