ś 12

 

Poniedziałek, to taki wyjątkowy dzień, w którym zaczynamy nowy tydzień wytężonej pracy. Warto więc zadbać, by w śniadaniówce naszego małego ucznia znalazły się produkty pełne witamin.

W zestawie :

  • bułka żytnia z serem żółtym nisko-tłuszczowym, rzodkiewką i kiełkami lucerny i brokułu
  • borówki
  • maliny
  • gruszka
  • marchew
  • woda

kiełki

Co ważnego

Kiełki, niezwykle cenne źródło witamin i minerałów. U nas były przełomem w nakłonieniu Antka do spróbowania nowych produktów. Zakupiliśmy kołkownicę ( koszt ok. 20 zł) i założyliśmy domowy mini ogródek. Codziennie nasiona płukaliśmy i obserwowaliśmy. Po kilku dniach kiełki były gotowe. Duma i radość małego były bezcenne, a perspektywa, że ma się własny wkład w to co się je spowodowały ze kiełki zagościły w menu Antosia na zawsze. Chcąc zachęcić dziecko do spróbowania wybierzcie nasiona roślin bardziej delikatnych w smaku np. lucerny czy brokułu.  Gotowe kiełki przechowujemy  w lodówce do 4 dni. Biały kożuszek na korzonkach nie jest pleśnią lecz stanowi rozwijające się włośniki.

Co dobrego w kiełkach:

  • bogactwo witamin, błonnika, aminokwasów, chlorofilu i minerałów
  • są lekkostrawne
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg,
  • chronią organizm przed anemią,
  • zapobiegają przeziębieniom dzięki wysokiej dawce Wit. C
  •  zawierają substancje likwidujące wolne rodniki.