Dziś poniedziałek, pierwszy dzień po feriach, wstawać się nie chciało i maszerować do szkoły też nie bardzo :). W śniadaniówce zastrzyk energii :

  • kanapka z chleba orkiszowego z twarogiem, kiełkami słonecznika i drobno posiekaną rzodkiewką. W jednej kromce wycięłam foremką do ciastek serducho.
  • marchew pocięta w słupki
  • ogórek świeży
  • 1/2 jabłka
  • garść migdałów
  • gorzka czekolada 75 %. Rozpuściłam w kąpieli wodnej i przelałam do silikonowych foremek w kształcie robotów zakupionych w…. Empiku 🙂 – 2 szt.
  • woda

co ważnego :

– Pełnoziarniste pieczywo a w nim orkisz-

  •  jest źródłem błonnika pokarmowego,cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
  •  aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
  • zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci, oraz na zdolność zapamiętywania
  • wśród kwasów tłuszczowych dominuje kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm, zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi

– gorzka czekolada :

  • O gorzkiej pełnowartościowej czekoladzie możemy mówić dopiero wówczas kiedy zawiera ponad 70 % kakao. Istotne jest również, żeby kupując czekoladę sprawdzać, czy w składzie nie ma syropu glukozowo-fruktozowego. 10 g czekolady zawiera 2 – 6 mg żelaza, 400 mg potasu, 100 – 140 mg magnezu, 180 – 250 mg fosforu, 40 – 60 mg wapnia oraz witaminy: A, D, E i z grupy B.