Dziś w zestawie:

– gotowane jajko ułożone na sałacie

– ogórek

– papryka

– winogron

– kanapka z chleba żytniego z pieczonym kurczakiem, masłem, i pomidorem

IMG_5236

Białko 18,8 g Tłuszcze 13,2 g Węglowodany 58,5 g Błonnik 7,6 g 414 kcal

ważneJAJKO- to właściwie bomba witaminowo-mineralna. Żółtko zawiera witaminy A i E, D, PP oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), jest też cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, cynku, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu.Białko zawiera witaminy z grupy B, oraz sole mineralne. Jego największym bogactwem są aminokwasy, z których jest zbudowane. Nasz organizm przyswaja je w około 100 %.

Aby ugotować jajko na twardo, wystarczy 8–10 minut. Zbyt długie gotowanie powoduje utratę jego najcenniejszych składników. Jajko zyskuje też nieapetyczną zieloną obwódkę wokół żółtka, co jest spowodowane reakcją zawartej w jajku siarki z żelazem.

Kupujmy jajka z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu, dla nas to kilka groszy, a dla zwierzaków nieporównywalne warunki życia.

oznaczenia_na_jajkach