zupa tajska 2

Tajlandia, kojarzy mi się ze słońcem, kolorem i kuchnią pełną smaków i zapachu. Przyprawy, aromaty rozbudzają kubki smakowe. W naszej staropolskiej kuchni, nie ma miejsca na takie atrakcje jak mleczko kokosowe, sos sojowy. Zabieram Was dziś w kulinarną podróż.

zupa tajska

ZUPA TAJSKA

Składniki-

  • pierś z indyka 0,5 kg
  • papryczka chilli 1 szt.
  • czosnek- 2 ząbki
  • mieszanka  warzyw chińskich mrożonych 2 opakowania
  • sos sojowy ciemny
  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • czerwona pasta curry ( można użyć zielnej wówczas zupa jest łagodniejsza i mniej pikantna)
  • trawa cytrynowa marynowane – 4 szt.
  • pędy bambusa – 1 puszka
  • makaron sojowy- 1 opakowanie,
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka

zupa tajska 1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

  1. Indyka myjemy, kroimy w paski. Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso, przeciśnięty czosnek i poszatkowaną papryczkę chilli.
  2. Krótko podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich. Chwilę gotujemy.
  3. Kolejno dodajemy trawę cytrynową ( należy wyjąć przed końcem gotowania), pastę curry, pędy bambusa, doprawiamy sosem sojowym.
  4. Gotujemy na małym ogniu 15 min. Do zupy wrzucamy makaron i gotujemy, aż zmięknie.  Dodajemy sok z limonki i mleczko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym.
  5. Rozlewamy do miseczek. Można posypać świeżą kolendrą. GOTOWE 🙂

WAŻNE :

Zwróćcie uwagę na skład sosu sojowego, czasem można w nim znaleźć rożne dziwa 😉 Sos sojowy to wytwór fermentacji ziaren soi, pszenicy, wody i soli. Ziarna są mielone, a następnie mieszane z grzybem – kōji. Składniki fermentują kilka miesięcy i w wyniku zachodzących w tym czasie procesów otrzymuje się ciemną i aromatyczną ciecz.

Skład sosu sojowego

Dobrej jakości sos sojowy powinien składać się z:

  1. wody
  2. soi
  3. pszenicy
  4. soli

zupa tajska 2