Kurczak curry z mlekiem kokosowym i mango
Składniki dla dwóch osób:
- 200g piersi z kurczaka
- mango 1 szt.
- puszka mleka kokosowego (400g)
- 1 mała żółta papryka
- mała papryczka chilli
- 1 torebka ryżu jaśminowego
- marynata do kurczaka: łyżka kurkumy, łyżka tartego imbiru, łyżeczka chilli, olej sezamowy, łyżka pasty curry, sól.
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wkładamy do niej kurczaka. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie można ugotować ryż (wg instrukcji na opakowaniu). Obieramy mango i kroimy w kostkę. W woku lub na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowego ( lub orzechowego lub innego), wrzucamy kurczaka i obsmażamy go kilka minut. Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę, a po chwili dorzucamy mango i smażymy razem dwie minuty. Zalewamy mlekiem kokosowym i zagotowujemy.