Do przygotowania kanapki użyłam 2 kromek chleba żytniego z których foremką do ciastek wycięłam misia. Środek wysmarowałam masłem orzechowym. Orzechy laskowe, nerkowce i słonecznik nadały mu twarz ;).
Co ważnego ?
Masło orzechowe,
Najczęściej zawiera głównie orzechy arachidowe, więc ma sporo magnezu, fosforu i wapnia. Orzechy arachidowe bogate są również w miedzi, która jest niezbędna w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, bierze udział w tworzeniu kości i kolagenu, odpowiada za prawidłowe gojenie się ran, a także pomaga w transporcie i wchłanianiu żelaza. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (największa zawartość ze wszystkich orzechów) polecane są dla przyszłych mam, oraz osób prowadzący aktywny tryb życia.
Przejrzałam skład większości ogólnodostępnych na rynku maseł orzechowych, również ekologicznych i ręce opadają….
Ja się pytam, po co dodawać do orzechów które składają się z 46% tłuszczu głównie z kwasów oleinowych, które zamiast odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i są zbawienne dla układu krwionośnego, jeden z najtańszych olei- palmowy. Olej palmowy zawiera do 45% niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.
Innym zadziwiającym składnikiem jest tłuszcz utwardzony. W Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji na ich temat na etykietach produktów spożywczych. Utwardzone oleje roślinne. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, aż po frytki. Same oleje roślinne są bardzo zdrowe, ale proces utwardzenia powoduje, że zmieniają się ich właściwości. Nie tylko podnoszą poziom LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu HDL (dobrego cholesterolu), co z kolei poważnie zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i może prowadzić do osłabienia systemu odpornościowego. Są bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce. Pominę temat soli, cukru.
Drogie mamy zatem do dzieła masło orzechowe robi się banalnie prosto, porostu mieli się blenderem orzechy (różne) na gładką masę. Nie zniechęcajcie się jeśli na początku powstanie sypka masa, orzechy trzeba mielić długo nawet 20′.
Dlaczego warto podawać dzieciom masło orzechowe? Orzechy przyczyniają się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu, zawierają zdrowe dla serca tłuszcze oraz błonnik, który zmniejsza dolegliwości sercowe. Orzechy są również bogate w argininę – aminokwas, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie, przez co zwiększa światło naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich. Nie bez przyczyny są też nazywane pożywieniem dla mózgu. Warto podkreślić przede wszystkim dobroczynny wpływ orzechów włoskich na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych. Występowaniu zaburzeń poznawczych zapobiega głównie zawarty w orzechach kwas foliowy. Wspomagają odporność.