Dziś w zestawie:
– kanapka z pastą z dorsza z czerwoną papryką i sałatą
-jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu
-nektarynka
– marchew
Białko 15,2 g | Tłuszcze 17,6 g | Węglowodany 61,1 g | Błonnik 6,8 g | 452 kcal |
CYNAMON- to nie tylko aromatyczna przyprawa, ma również właściwości lecznicze i anty zapalne. Zaraz po goździkach jest przyprawą mającą najwięcej antyutleniaczy.
Co znajdziemy w cynamonie?:
Aldehyd cynamonowy (cynamal) ma własności antygrzybicze, antybakteryjne, anty pasożytnicze, i antynowotworowe. Katechiny (więcej niż w zielonej herbacie), flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, cenne kwasy (elagowy, ferulowy, chlorogenowy, kawowy), taniny, oraz spora ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze. Oprócz tego zawiera też błonnik, żelazo, mangan i wapń.
Cynamon wzmaga również odczucie słodkiego smaku.
Nie każdy cynamon jest zdrowy, niestety większość dostępnych na rynku to tańszy cynamon kasja który zawiera około 5% kumaryn (związków rozrzedzających krew, mogących toksycznie oddziaływać na wątrobę. Najbezpieczniejszy nawet do długoterminowego stosowania jest cynamon oryginalny, cejloński (Cinnamomum verum – jedynie 0,04% kumaryn).
Z lewej cynamon cejloński, z prawej cynamon wonny- Kasja