Tajlandia, kojarzy mi się ze słońcem, kolorem i kuchnią pełną smaków i zapachu. Przyprawy, aromaty rozbudzają kubki smakowe. W naszej staropolskiej kuchni, nie ma miejsca na takie atrakcje jak mleczko kokosowe, sos sojowy. Zabieram Was dziś w kulinarną podróż.
ZUPA TAJSKA
Składniki-
- pierś z indyka 0,5 kg
- papryczka chilli 1 szt.
- czosnek- 2 ząbki
- mieszanka warzyw chińskich mrożonych 2 opakowania
- sos sojowy ciemny
- mleczko kokosowe 1 puszka
- czerwona pasta curry ( można użyć zielnej wówczas zupa jest łagodniejsza i mniej pikantna)
- trawa cytrynowa marynowane – 4 szt.
- pędy bambusa – 1 puszka
- makaron sojowy- 1 opakowanie,
- sok z jednej limonki lub cytryny
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- Indyka myjemy, kroimy w paski. Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso, przeciśnięty czosnek i poszatkowaną papryczkę chilli.
- Krótko podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich. Chwilę gotujemy.
- Kolejno dodajemy trawę cytrynową ( należy wyjąć przed końcem gotowania), pastę curry, pędy bambusa, doprawiamy sosem sojowym.
- Gotujemy na małym ogniu 15 min. Do zupy wrzucamy makaron i gotujemy, aż zmięknie. Dodajemy sok z limonki i mleczko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym.
- Rozlewamy do miseczek. Można posypać świeżą kolendrą. GOTOWE 🙂
WAŻNE :
Zwróćcie uwagę na skład sosu sojowego, czasem można w nim znaleźć rożne dziwa 😉 Sos sojowy to wytwór fermentacji ziaren soi, pszenicy, wody i soli. Ziarna są mielone, a następnie mieszane z grzybem – kōji. Składniki fermentują kilka miesięcy i w wyniku zachodzących w tym czasie procesów otrzymuje się ciemną i aromatyczną ciecz.
Skład sosu sojowego
Dobrej jakości sos sojowy powinien składać się z:
- wody
- soi
- pszenicy
- soli