zdj-cieSKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki
  • 50 dag miodu
  • 75 dag miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka sody
  • przyprawa do pierników wg uznania
  • 1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj część, delikatnie podsypując mąką,  wycinaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. W każdym wytnij otworek i ułóż 1 landrynkę. Przy pomocy słomki wytnij  otworek na wstążkę.Piecz około 10/15  minut w temperaturze 150ºC. Uważaj, żeby landrynki się nie spieniły  i nie wypłynęły poza otwór. Po upieczeniu odczekaj aż stwardnieją