Dziś w zestawie:
kanapka z chleba orkiszowego z masłem, serem żółtym, sałatą, rzodkiewką i świeżym ogórkiem,
pomarańcza
orzechy nerkowca
jogurt naturalny z syropem z daktyli.
Białko 17,7 g | Tłuszcze 17,6 g | Węglowodany 56,2 g | Błonnik 5,3 g | 451 kcal |
Syrop z daktyli to znakomity zamiennik cukru, a nawet miodu. Bardzo słodki, smaczny, uzyskiwany poprzez zmielenie daktyli. Zwalcza zaparcia dzięki dużej zawartości błonnika. Daktyle, a co za tym idzie syrop daktylowy bogaty jest w sacyliany działające jak aspiryna, niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Zawiera naturalne cukry proste a także witaminy A, C, B1, B2, i PP, potas, żelazo, magnez i fosfor. Syrop daktylowy obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciw zakrzepowe.Dzięki antyoksydantom wykazuje właściwości wzmacniające organizm. Potas zawarty w daktylach obniża nadciśnienie tętnicze.