Dziś w zestawie:

kanapka z chleba orkiszowego z masłem, serem żółtym, sałatą, rzodkiewką  i świeżym ogórkiem,

pomarańcza

orzechy nerkowca

jogurt naturalny z syropem z daktyli.

 IMG_5242

 Białko 17,7 g  Tłuszcze 17,6 g Węglowodany 56,2 g Błonnik 5,3 g 451 kcal

ważneSyrop z daktyli to znakomity zamiennik cukru, a nawet miodu. Bardzo słodki, smaczny, uzyskiwany poprzez zmielenie daktyli. Zwalcza zaparcia dzięki dużej zawartości błonnika. Daktyle, a co za tym idzie syrop daktylowy bogaty jest w sacyliany działające jak aspiryna, niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Zawiera naturalne cukry proste a także witaminy A, C, B1, B2, i PP, potas, żelazo, magnez i fosfor. Syrop daktylowy obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciw zakrzepowe.Dzięki antyoksydantom wykazuje właściwości wzmacniające organizm. Potas zawarty w daktylach obniża nadciśnienie tętnicze.