Kasza jaglana – pełna zdrowia, jedna z niewielu kasz zasadotwórczych. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Dostarcza witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację.
Wszytko pięknie tylko jak przekonać do niej dziecko…….
Dziś proponuję mus czekoladowy z kaszy jaglanej, absolutnie uwielbiam 🙂
składniki:
- kasza jaglana 5 łyżek – wypłukać, ugotować wrzucając na wrzątek.
- kakao naturalne 2 łyżki
- daktyle 5 szt.
- olej kokosowy nierafinowany – 3 łyżki
- woda mineralna ( opcjonalnie)
Kaszę gotujemy do miękkości, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Podajemy na ciepło, lub zimno.