Kasza jaglana to zdecydowanie mój faworyt. Z jednej strony mam świadomość jaki drzemie w niej potencjał zdrowotny, z drugiej jakie daje możliwości czarowania dań. Ona po prostu lubi się z wszystkim :). W wydaniu na słodko już było, dziś wybornie i wytrawnie.
Składniki:
- kasza jaglana- 1 szklanka
- pierś z kurczaka lub indyka 150 g
- cebula 2 szt.
- czosnek 4 ząbki
- czerwona papryka 1 szt ( pokrojona w kostkę)
- natka pietruszki 1 pęczek ( posiekana)
- ser feta 120 g ( pokrojony w kostkę)
- olej rzepakowy
- woda
- curry, pieprz, sól
Przygotowanie :
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy. smażymy na niewielkiej ilości oleju z czosnkiem i cebulą. Do naczynia żaroodpornego przesypujemy kaszę jaglaną, kurczaka z cebulą i czosnkiem, ser feta, papryką i natką pietruszki. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok.30 minut.
GOTOWE 🙂