Naleśniki …. kto ich nie lubi ? Jedno z najprostszych dań, które często goszczą, nie tylko na talerzach dzieciaków. Dziś proponuję Wam kolorową, efektowną wersję.
Czego potrzebujesz:
Składniki na ciasto:
- 0,5 litra mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- jajko
- szczypta różowej soli Himalajskiej
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 1 łyżka
Kolory nadają
- sok z buraków, lub naturalny sok malinowy ( przestrzegam przed kupnymi często nie maja malin wcale)
- szpinak
- kurkuma
Mimo dodanych składników koloryzujących smak naleśników jest bardzo neutralny.
Zmiksować mąkę, mleko, sól i oliwę. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sok z buraka lub malin.Do drugiej kurkumę, a do trzeciej szpinak. Ciasto ze szpinakiem proponuję zmiksować na gładką masę uzyskujemy wówczas jednolity kolor. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Farsz to rzecz gustu a pomysłów tyle ile chętnych do jedzenia 🙂
Moja propozycja:
- Szpinak 300 g
- 100 g łososia wędzonego
- Czosnek
- kilka kostek fety
- Sól, pieprz
Szpinak drobno pokrajać i podsmażyć na patelni do zwiędnięcia Dodać czosnek, sól i pieprz i fetę.
Naleśniki świetnie smakują również z pieczarkami, lub pastą z soczewicy, ale równie dobrze z twarożkiem