naleśniki

Naleśniki …. kto ich nie lubi ? Jedno z najprostszych dań, które często goszczą, nie tylko na talerzach dzieciaków. Dziś proponuję Wam kolorową, efektowną wersję.

Czego potrzebujesz:

Składniki na ciasto:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • jajko
  • szczypta różowej soli Himalajskiej
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno 1 łyżka

Kolory nadają

  • sok z buraków, lub naturalny sok malinowy ( przestrzegam przed kupnymi często nie maja malin wcale)
  • szpinak
  • kurkuma

Mimo dodanych składników koloryzujących smak naleśników jest bardzo neutralny.

Zmiksować mąkę, mleko, sól i oliwę.  Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sok z buraka lub malin.Do drugiej kurkumę, a do trzeciej szpinak. Ciasto ze szpinakiem proponuję zmiksować na gładką masę uzyskujemy wówczas jednolity kolor. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Farsz to rzecz gustu a pomysłów tyle ile chętnych do jedzenia 🙂

Moja propozycja:

  • Szpinak 300 g
  • 100 g łososia wędzonego
  • Czosnek
  • kilka kostek fety
  • Sól, pieprz

Szpinak drobno pokrajać i podsmażyć na patelni do zwiędnięcia  Dodać czosnek, sól i pieprz i fetę.

Naleśniki świetnie smakują również z pieczarkami, lub pastą z soczewicy, ale równie dobrze z twarożkiem