ś 8

 

w zestawie:

  • bułka pełnoziarnista z masłem, sałatą, pieczonym indykiem, kiełkami i czerwoną papryką
  • owoc granatu
  • winogron
  • marchew
  • gorzka czekolada
  • woda

CO WAŻNEGO :

Owoc granatu jest bogaty w witaminy: A (beta-karoten), C (kwas askorbinowy), E (alfa-tokferol), B1 (tiamina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna) oraz wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i selen. Zawiera również błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne (głównie cytrynowy).Granat stosowany jest pomocniczo, wraz z innymi lekami w anginie i przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce. Liczne badania kliniczne potwierdzają właściwości granatu, jako dobrego środka przeciw miażdżycy, zmianom nowotworowym czy cukrzycy.Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. Ponadto pobudza łaknienie i stymuluje procesy trawienne. Kilka lat temu Tzeira Sofer, jako pierwsza odkryła, że olej uzyskany z  pestek granatu ma właściwości lecznicze, a to za sprawą kwasu tłuszczowego, w którym znajdują się przeciwutleniacze o niespotykanej budowie chemicznej. Swoje odkrycie zaprezentowała największym autorytetom naukowym z całego świata i wszyscy zgodnie stwierdzili, że nie jest to ani Omega-3 ani Omega-6 (jak wcześniej przypuszczano), ale dotąd nieznany Omega-5. Olej z granatu jest bogaty w polifenole, związki, które są silnymi wymiataczami wolnych rodników, a ponadto wykazują się szerokim spektrum aktywności biologicznej. Wiele badań naukowych potwierdziło, że olej z granatu może być skutecznym środkiem w zapobieganiu i leczeniu nowotworów, szczególnie raka skóry, raka piersi i białaczki. Olej z granatu wspiera także system odpornościowy, jest pomocny w otyłości, cukrzycy, w chorobach serca. Olej z pestek granatu zawiera także znaczną ilość kwasu elagowego (ellagowego), który posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwdziałające zwłóknieniu tkanek, ponad to charakteryzuje się niezwykłą zdolnością odżywiania, nawilżania, naprawy naskórka i poprawy elastyczności skóry. Ma naturalne właściwości estrogenne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, poprawia elastyczność skóry i działa ochronnie. W kosmetykach jest stosowany dla ożywienia skóry matowej lub skóry dojrzałej, dla łagodzenia podrażnień, dla redukcji zmarszczek.