Dziś w zestawie:
- kanapka z chleba żytniego na naturalnym zakwasie, z twarogiem, łososiem i rzodkiewką.
- jogurt naturalny, wybierajmy te, które nie mają w składzie zagęstników i mleka w proszku, u nas od dawna gości Piątnica. Do jogurtu starłam 1/2 kostki gorzkiej czekolady i dodałam 1/2 łyżeczki miodu naturalnego.
- 1/2 jabłka
- marchew
- mieszanka orzechów
- woda do picia.
CO WAŻNEGO:
jogurty – nabiał dzieci jedzą chętnie, dokonać dobrego wyboru w asortymencie sklepowym nie jest łatwo. Serki, jogurty od koloru do wyboru, a w nich cukier cukier i jeszcze raz cukier, kryje się pod różną nazwą – syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, sukraloza, słód itp.. Średnio na małe opakowanie 150 g przypada od 4 do 5 łyżeczek cukru. Co ponad to, wsady owocowe bez owoców w zamian sztuczne aromaty, barwniki, zagęstniki- skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, pektyna, karagen. Większość tych substancji dodatkowych wywołuje alergie, katar sienny, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę a także ADHD ( sztuczne barwniki). Zachęcam do przygotowywania jogurtu czy serka samodzielnie, zajmuje to 5 min. Nauczmy się czytać etykiety- wzorcowy jogurt powinien mieć w składzie mleko, i żywe kultury bakterii.
Kilka dobrych produktów:
- Jogurt naturalny – Piątnica,
- Jogurt naturalny – Łowicz,
- Jogurt naturalny Mulata,
- Jogurt grecki Bakoma