Dziś w zestawie:

  • kanapka z chleba żytniego na naturalnym zakwasie, z twarogiem, łososiem i rzodkiewką.
  • jogurt naturalny, wybierajmy te, które nie mają w składzie zagęstników i mleka w proszku, u nas od dawna gości Piątnica. Do jogurtu starłam 1/2 kostki gorzkiej czekolady i dodałam 1/2 łyżeczki miodu naturalnego.
  • 1/2 jabłka
  • marchew
  • mieszanka orzechów
  • woda do picia.

CO WAŻNEGO:

jogurty – nabiał dzieci jedzą chętnie, dokonać dobrego wyboru w asortymencie sklepowym nie jest łatwo. Serki, jogurty od koloru do wyboru, a w nich cukier cukier i jeszcze raz cukier, kryje się pod różną nazwą – syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, sukraloza, słód itp.. Średnio na małe opakowanie 150 g przypada od 4 do 5 łyżeczek cukru. Co ponad to, wsady owocowe bez owoców w zamian sztuczne aromaty, barwniki, zagęstniki- skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, pektyna, karagen. Większość tych substancji dodatkowych wywołuje alergie, katar sienny, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę a także ADHD ( sztuczne barwniki). Zachęcam do przygotowywania jogurtu czy serka samodzielnie, zajmuje to 5 min. Nauczmy się czytać etykiety- wzorcowy jogurt powinien mieć w składzie mleko, i żywe kultury bakterii.

Kilka dobrych produktów:

  • Jogurt naturalny – Piątnica,
  • Jogurt naturalny – Łowicz,
  • Jogurt naturalny Mulata,
  • Jogurt grecki Bakoma