Dziś poranek nie należał do łatwych, więc dziś zestaw ekspresowy 😉
- kanapka z chleba żytniego z masłem orzechowym ( zwracajcie uwagę na skład)
- banan
- morele suszone
- marchew
- woda do picia
CO WAŻNEGO :
Nie zapomnij umyć banana. Często sądzimy, ze owoce z których obieramy skórkę są bezpieczne. Nic bardziej mylnego po pierwsze dlatego, że są traktowane pestycydami i całą masą chemii, a co najważniejsze zanieczyszczamy owoc przenoszą szkodliwe substancje z rąk. Sama woda niestety nie wystarczy. Jak umyć warzywa i owoce w 5 min. ?
1. Usuwamy szkodliwe bakterie (np. E.Coli, Listeria, Salmonella)- 1 l wody + pół szklanki octu.
2. Usuwamy pestycydy- po wyjęciu warzyw i owoców z roztworu z octem płuczemy w 1 l wody + 1 łyżka sody. Zdziwicie się jak woda zmieni swój wygląd. W zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy osad.
3. Płuczemy pod bieżącą wodą