ŚNIADANIÓWKA ŻAKA – DZIEŃ DRUGI

Przed nami dłuuugi dzień, Antoś kończy zajęcia o 16:30. Musiałam, więc zadbać o większą ilość węglowodanów i kalorii

– Kanapka z chleba razowego z pestkami dyni z masłem, sałatą, wędliną drobiową i czerwoną papryką

– jogurt naturalny z łyżeczką miodu naturalnego

-gorzka czekolada 75%

-winogron

IMG_5212

 

Białko 19,1 g  Tłuszcze 18,4 g Węglowodany 72,7 g Błonnik 7,1 g 531 kcal

ważne

Czy wszystkie słodycze są złe i trzeba z nich całkowicie zrezygnować?

Niekoniecznie, czego najlepszym przykładem jest czekolada. Czekolada jest dobrym źródłem takich składników mineralnych jak potas, magnez, żelazo, zawiera również wapń i fosfor. To właśnie, ze względu na wysoką zawartość magnezu, fosforu i potasu pomaga niwelować odczucie stresu. Czekolada zawiera również ok. 5-10% białka w tym kwasu glutaminowego. Aminokwas ten szczególnie cenny jest podczas intensywnej pracy umysłowej. Im więcej w składzie miazgi kakaowej, tym jest ona zdrowsza, oraz zwiera mniejsze ilości cukru. Dlatego najlepszym wyborem jest czekolada gorzka. 

Zawartość miazgi kakaowej nie powinna być niższa niż 65%. Nie zapominajmy o czytaniu etykiety, jeśli na pierwszym miejscu znajduje się cukier, odłóżmy ją z powrotem na półkę.