Dziś w zestawie:
– gotowane jajko ułożone na sałacie
– ogórek
– papryka
– winogron
– kanapka z chleba żytniego z pieczonym kurczakiem, masłem, i pomidorem
Białko 18,8 g | Tłuszcze 13,2 g | Węglowodany 58,5 g | Błonnik 7,6 g | 414 kcal |
JAJKO- to właściwie bomba witaminowo-mineralna. Żółtko zawiera witaminy A i E, D, PP oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), jest też cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, cynku, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu.Białko zawiera witaminy z grupy B, oraz sole mineralne. Jego największym bogactwem są aminokwasy, z których jest zbudowane. Nasz organizm przyswaja je w około 100 %.
Aby ugotować jajko na twardo, wystarczy 8–10 minut. Zbyt długie gotowanie powoduje utratę jego najcenniejszych składników. Jajko zyskuje też nieapetyczną zieloną obwódkę wokół żółtka, co jest spowodowane reakcją zawartej w jajku siarki z żelazem.
Kupujmy jajka z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu, dla nas to kilka groszy, a dla zwierzaków nieporównywalne warunki życia.