Dziś chce Wam pokazać, że życie na diecie nie musi wiązać się z ogromnymi wyrzeczeniami, a menu nie składa się z przysłowiowej sałaty i suchara 😉 Oto przykładowy jadłospis, podobne zestawy przygotowuję dla swoich pacjentów w Pracowni Dietetycznej Mała Kaloria.
Powtarzam jak mantrę bycie na prawidłowo zbilansowanej diecie, nie jest pracochłonne, wszystko zależy tylko od nastawienia. Kiedyś założyłam się z moim pacjentem, że szybciej przygotuję 3 posiłki wstając 10 min wcześniej, niż on kupując w sklepie przysłowiową bułę lub kabanosa. Jak myślicie kto wygrał ?
Jestem fanem prostoty, mimo iż jestem dietetykiem nie lubię spędzać długich godzin w kuchni, dlatego posiłki muszą być proste i smaczne. Czy takie są oceńcie sami.
I śniadanie czas wykonania 5 min
Koktajl :
składniki :
- truskawki mrożone
- płatki z 5 zbóż – owsiane, żytnie, jaglane, ryżowe, orkiszowe
- maślanka
- siemię lniane
wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
II śniadanie czas przygotowania 5 min
Sałatka z awokado.
składniki:
- miks sałat ( używam mieszanki, pociętej i umytej gotowej do spożycia)
- pomidory koktajlowe
- awokado
- Zott mozzarella light
- oliwa z oliwek
- ekologiczna przyprawa węgierska
- kiełki brokuła
III Przekąska
- Jabłko
- migdały
- kefir o obniżonej zawartości tłuszczu
IV czas przygotowania 20 min
Obiad
- grillowana pierś z indyka + ekologiczna mieszanka ziół do drobiu
- mizeria z jogurtem greckim light
- ziemniaki- ważne by wszystkie warzywa gotować we wrzątku, skraca to czas gotowania i powoduje mniejsze straty wartości odżywczej.
- koperek
V czas przygotowania 10 min
Kolacja- omlet
Składniki :
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 3 zboża
- pieczarki
- cebula
- szczypiorek
- pomidor
- olej rzepakowy 1/2 łyżeczki
- szczypta soli nisko sodowej ( z uwagi na nadciśnienie) , świeżo mielony pieprz
Białka ubić, dodać mąkę i żółtka, delikatnie przemieszać. Usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Farsz: pieczarki umyć pokroić, poddusić w niewielkiej ilości wody z cebulą. Gotowy omlet przekładamy na talerz, nakładamy farsz i składamy na pół. Dekorujemy plastrami pomidora i szczypiorkiem