Kanapka nie musi być nudna 🙂

Czego potrzebujesz ?

  • chleb żytni- 1 kromka – musi mieś podłużny kształt
  • masło
  • jajka przepiórcze 2 szt.
  • ser żółty
  • wędlina sojowa ( użyłam polsoja – zawiera białko soi nie modyfikowanej genetycznie)
  • pomidor koktajlowy
  • szczypiorek
  • sałata.
  • oliwka czarna pokrojona w plasterki.

foka

Krok 1.

Chleb posmaruj cienko masłem naturalnym i przekrój kanapkę na 3 części.

foka 2

Krok 2.

Wędlinę ułóż na środkową największą cześć kanapki, na 2 pozostałe połóż  ser.

foka 3krok 3

Sałatę rozłóż na talerzyku, umieść na niej kanapkę, mniejsza cześć połóż z przodu tak by tworzyła pyszczek. Z ugotowanych jajek zrób oczy a z pokrojonej w plasterki oliwki źrenice. Skrawki wędliny posłużą jako płetwy.

foka 5Krok 4.

Pozostało tylko dodać nos z pomidora i easy ze szczypiorku. GOTOWE 🙂

foka 6

Co ważnego?

Jajka przepiórcze.

Jajka same w sobie, jeśli nie powodują alergii zasługują zdecydowanie na miano super żywności. Dlaczego jaja przepiórcze a nie kurze. Zdecydowanie z uwagi na ich skład. Jaja przepiórcze dostarczają nam żelaza, miedzi, przyswajalnego fosforu, karotenu i witamin z grupy B.

jajaka tabela