Kanapka nie musi być nudna 🙂
Czego potrzebujesz ?
- chleb żytni- 1 kromka – musi mieś podłużny kształt
- masło
- jajka przepiórcze 2 szt.
- ser żółty
- wędlina sojowa ( użyłam polsoja – zawiera białko soi nie modyfikowanej genetycznie)
- pomidor koktajlowy
- szczypiorek
- sałata.
- oliwka czarna pokrojona w plasterki.
Krok 1.
Chleb posmaruj cienko masłem naturalnym i przekrój kanapkę na 3 części.
Krok 2.
Wędlinę ułóż na środkową największą cześć kanapki, na 2 pozostałe połóż ser.
Sałatę rozłóż na talerzyku, umieść na niej kanapkę, mniejsza cześć połóż z przodu tak by tworzyła pyszczek. Z ugotowanych jajek zrób oczy a z pokrojonej w plasterki oliwki źrenice. Skrawki wędliny posłużą jako płetwy.
Pozostało tylko dodać nos z pomidora i easy ze szczypiorku. GOTOWE 🙂
Co ważnego?
Jajka przepiórcze.
Jajka same w sobie, jeśli nie powodują alergii zasługują zdecydowanie na miano super żywności. Dlaczego jaja przepiórcze a nie kurze. Zdecydowanie z uwagi na ich skład. Jaja przepiórcze dostarczają nam żelaza, miedzi, przyswajalnego fosforu, karotenu i witamin z grupy B.