Rozpoczęcie roku szkolnego za nami. Ruszam  z nową edycją projektu ŚNIADANIÓWKA ŻAKA. Przez miesiąc będę sumiennie fotografować śniadaniówkę mojego prywatnego drugoklasisty. Zdradzę ile kalorii, białek, tłuszczu, węglowodanów w poszczególnych lunch boxach. Zwrócę uwagę na produkty, które warto serwować dzieciom, podpowiem jak przekonać niejadka do próbowania nowych rzeczy. Zapraszam 🙂

DZIEŃ PIERWSZY

IMG_5200

 – kanapka z chleba żytniego na zakwasie z masłem, sałatą, ekologicznym serem żółtym i rzodkiewką

– marchew- 1 szt. pokrojona w słupki

– borówki

– mieszanka orzechów

 

ważneOrzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Już 30 g orzechów lub migdałów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Poza tym, orzechy laskowe obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne.

Białko 11,2 g Tłuszcze 19,3 g  Węglowodany 30,4 g Błonnik 6,2 g 324 kcal