Dziś w zestawie:

– chleb żytni z masłem, sałatą, łososiem i czerwoną papryką

– jabłko

– pudding z nasion chia z konfiturą z czarnej porzeczki

 IMG_5259

Białko 17 g Tłuszcze 13,8 g Węglowodany 66,1 g Błonnik 11,6 g 425 kcal

ważneNASIONA CHIA – skarbnica witamin i minerałów, znakomicie sprawdza się jako deser dla maluchów.

PRZEPIS NA PUUDING Z NASION CHIA:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
  • świeże owoce lub konfitura nie słodzona 

Przygotowanie:

  • Do słoika lub kubka nasyp nasiona chia.
  • Zalej mlekiem
  • Całość wymieszaj
  • Zostaw na 15 minut w lodówce. Następnie powtórnie wymieszaj pudding.
  • Całość zostaw w lodówce na noc lub minimum 3-5h

Przekonywać do szałwi hiszpańskiej nie trzeba, jest przepyszna i bardzo zdrowa

Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)

Wartość energetyczna – 486 kcal
Białko ogółem – 16.54 g
Tłuszcz – 30.74 g
Węglowodany – 42.12 g
Błonnik – 34.4 g

Witaminy

Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna – 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały

Wapń – 631 mg
Żelazo – 7.72 mg
Magnez – 335 mg
Fosfor – 860 mg
Potas – 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk – 4.58 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Kwasy tłuszczowe (w porcji – 28 g)

omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg

Źródło: nutritiondata.self.com