Dziś w zestawie:
– chleb żytni z masłem, sałatą, łososiem i czerwoną papryką
– jabłko
– pudding z nasion chia z konfiturą z czarnej porzeczki
Białko 17 g | Tłuszcze 13,8 g | Węglowodany 66,1 g | Błonnik 11,6 g | 425 kcal |
NASIONA CHIA – skarbnica witamin i minerałów, znakomicie sprawdza się jako deser dla maluchów.
PRZEPIS NA PUUDING Z NASION CHIA:
- 2 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
- świeże owoce lub konfitura nie słodzona
Przygotowanie:
- Do słoika lub kubka nasyp nasiona chia.
- Zalej mlekiem
- Całość wymieszaj
- Zostaw na 15 minut w lodówce. Następnie powtórnie wymieszaj pudding.
- Całość zostaw w lodówce na noc lub minimum 3-5h
Przekonywać do szałwi hiszpańskiej nie trzeba, jest przepyszna i bardzo zdrowa
Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
Wartość energetyczna – 486 kcal
Białko ogółem – 16.54 g
Tłuszcz – 30.74 g
Węglowodany – 42.12 g
Błonnik – 34.4 g
Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna – 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg
Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo – 7.72 mg
Magnez – 335 mg
Fosfor – 860 mg
Potas – 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk – 4.58 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Kwasy tłuszczowe (w porcji – 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
Źródło: nutritiondata.self.com